AFASIFÖRENINGEN I SKÅNE LÄN HÖLL VÅRKURS PÅ SUNDSGÅRDEN DEN 6-7 MAJ 2017
I ett härligt vårväder kom vi till Sundsgårdens Folkhögskola på Råå utanför Helsingborg. Vårkursen som Afasiföreningen i Skåne bjöd in till hade temat ”Att åldras med afasi”
Charlotte Erlanson-Albrektsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet, inledde helgen med en föreläsning om ”Mat för hjärnan”.
Ordspråket ”Hungern är bästa kryddan” och Mark Twains ”Hungern är geniets hjälpreda” var två meningar som ger oss en vink om när och hur ofta vi ska äta. Småätande rekommenderades inte.
Men att hålla sig till ledord som börjar med bokstaven F fick större betydelse.
Färger: ät bär och frukter dagligen som har fina, röda färger. Ät dem färska eller frys och koka in för ämnet som skyddar finns ändå kvar. Gröna växter, kål, ärtor ger antioxidanter som skyddar oss. Morot = en om dagen om de är kokta, två om de är råa!
Fisk innehåller omega-3-fetter som städar hjärnan. Tre portioner fisk/vecka är minimiransonen. Helst ska det vara vildfångad fisk som ätit alger på havets botten. Nötter och frön innehåller också nyttiga omega-3.
Fibrer behövs för att hålla tarm och mage igång. Kruskakli innehåller 37 g fibrer men även wienerbröd innehåller fibrer, dock bara 2 gram (/100 g) När du äter fibrer måste du dricka! Vatten, kaffe och te är nyttigt för hjärnan. 3 koppar varje dag är lagom av vardera.
Så fick vi veta att choklad är nyttigt! Dock max 37 gram/dag och minst 70% cacao. Det ger ett bättre blodflöde och dessutom innehåller choklad nyttiga flavonoider.
Ett varningens tecken höjdes för rött kött!! Kött ska vara väldigt välkokt för att inte skada. Se också upp med mjölk och mjölkpulver! Det kan ge inflammationer i tarmen.
I forskningen har det också framkommit att söta drycker, som läsk, ger minnesproblematik. Charlotte rekommenderade oss att dricka vårt goda vatten som vi alla har i kranen.
Efter en kort paus blev det tipsrunda inomhus med allmänbildande frågor. Det blev sköna diskussioner vid genomgången av svaren.
Så var det dags för lunch och vi var nu ordentligt hungriga.
Mats Rosvall, överläkare, VO Neurologi, SUS, inledde timmen efter lunch. Han talade om vilka riskfaktorer som föreligger för stroke med afasi som följd.
Han framhöll att om du är över 45 år måste du hålla koll på ditt blodtryck! Ett lagom blodtryck är 140/80. Att sluta röka är också ett sätt att få lägre risk för stroke. Att vara aktiv genom att promenera 30 minuter/dag och leva lyckligt var några andra tips han gav oss. Mats pratade också om trombolysbehandling. Inom 4,5 timmar måste den göras och kommer du till vården inom 1 timme efter skadan visar statistik att 1 av 2 personer blir helt återställda vid stroke som orsakats av blodpropp! Fantastiskt!
Isabella Gustavsson, logoped vid Vejbystrand Rehabilitering, tog vid och berättade om skador på olika språkcentra och hur språk och tal drabbades vid stroke. Hon berättade också om olika träningsmetoder som kan användas och hon slog ett slag för
Afasiföreningarna som hon alltid rekommenderar sina patienter att söka sig till! Glädjande att höra.
Som avslutning framhöll hon att det är viktigt att hitta en kommunikativ strategi för varje enskild person och anhörig som har afasi.
Sittgympan hoppade vi över eftersom Mats och Isabella hade möjlighet att samtala med oss under det passet också!
Till kvällen samlades vi i matsalen för gemensam måltid. Det serverades gös med färskpotatis, sandefjordsås samt sparris och morötter. Till efterrätt åt vi mörk- och vit chokladmousse med berusade hallon! Behöver jag säga att det var väldigt gott!
Efter en god natts sömn var det dags för en härlig frukost och lite lätt jympa innan Hans G. Fridh, ordförande i Afasiföreningen i Landskrona och musikaliskt bevandrad, förläste om ”Mitt 50-tal – mina musikaliska minnen” och såklart spelades en hel del musik från årtiondet. Vilka härliga melodier och Hans hade en hel del att berätta hur allt var från Ystad till Nalen med Topsy Lindholm i Stockholm. Visst kom vi också ihåg.
Musikalquiz var nästa punkt som Hans kryssade sig igenom tillsammans med oss. Det var både Peter Jöback, Spelman på taket och andra kända svenska artister som skulle in i rutorna på krysset. Så många fina musikaler och dess stjärnor vi fick hjälpas åt att komma ihåg.
Efter ”Brunch” var det dags att röra sig lite igen. Ljubica Petrovska, Zumbainstruktör, ledde oss i sittande zumba efter det att vi fick oss historien om zumba till livs. Hon talade också om att den rehabiliterande effekten av zumba är stor och den innehåller både musik, sång och rörelser.
Så satte vi igång! Oj vilken glädje och vi blev till och med lite svettiga i pannan. Härlig musik och en medryckande aktivitet bjöd Ljubica oss på. Såklart hängde vi på så gott vi kunde. Men när det gällde att sträcka ut benet och nudda tårna, då var det bara Asta 94 år som lyckades fullt ut! Gissa om hon fick stora applåder av oss alla!
Så var det bara kaffe och kaka kvar. Vi var alla eniga om att vi kan åldras med afasi och göra det tillsammans i glädje.
Vi tackade varandra för en härlig helg och önskade på återseende nästa år – om inte förr!
Refererade gjorde
Inger Nilsson
ordförande i Afasiföreningen i Skåne