Lästips om afasi

Litteratur, broschyrer, filmer och länkar om att leva med afasi eller vara närstående till någon som fått afasi.

Innehållet är sammanställt av sjukhusbiblioteken, patientutbildningscentra och vårdpersonal i Region Skåne och av personer med egen erfarenhet av afasi.

Facklitteratur

Afasi och samtal.
Goda råd om kommunikation (2010)
När man har afasi kan det vara svårt att uttrycka sig och delta i samtal. I boken finns tips på vad man kan göra för att underlätta när man samtalar med personer med afasi.

Skönlitteratur och biografier

Det gick en propp (2003)
av Anita Jekander
Hon har sammanställt sin egen och andras berättelser kombinerat med fakta hämtad från intervjuer med experter inom ämnet. Boken ger både kunskap och tröst och kan förhoppningsvis leda till ökad förståelse. Anita Jekander var en känd nyhetsuppläsare på TV, idag är hon frilansjournalist och författare till boken Kartan och verkligheten. Boken uppges vara slut på förlaget men kan finnas på bibliotek. Även utgiven som ljudbok.

Katt börjar på S (1982)
av Ingrid Tropp Erblad
Författaren fick en hjärnblödning och i boken berättar hon om hur det är leva med afasi. Exempelvis vad hon tänker när hon inte hittar orden och hur hon uppfattar sig själv.

Kärleken till livet. En livsberättelse (1999)
av Bengt Petersson
När Bengt Petersson är i trettioårsåldern blir han högersidigt förlamad och får afasi. Med hjälp av en vän skriver han denna bok om hur han kom tillbaka till ett nästan normalt liv.

Mannen som förväxlade sin hustru med en hatt (1987)
av Oliver W Sacks
Författaren är neurolog och har skrivit en bok om olika personer som han mött i sitt arbete.

När språket gick sönder (2003)
av Carin Joelhed
Carin Joelhed är sjuksköterska. Hon får afasi och får själv uppleva hur det är att vara patient. Boken är skriven tio år efter att hon fått afasi och hon berättar om hur livet har förändrats.

Orter långt från varandra (2007)
av Ildikó Márky
ldikó Márky började skriva dagbok när hennes man fick afasi. Den handlar till stor del om deras relation och vänder sig särskilt till närstående.

Tala med mig – jag förstår (1983)
av Barbro B Lindgren
Barbro Lindgrens man fick afasi i samband med en stroke. I boken berättar både Barbro och hennes man om sina upplevelser och erfarenheter.

Tan (2012)
av Margareta Lindholm
Romanen handlar om en man som levde på 1800-talet. Det enda han kunde säga var Tan. Han var neurologen Paul Brocas första kända patient.

Vändtänd (2008)
av Margareta Olsson
Margareta Olsson fick afasi i samband med en stroke. I boken beskriver hon hur hon tränade för att kunna använda språket igen. Hennes son och hennes före detta man berättar också om hur de upplever hennes sjukdom.

Broschyrer

Annorlunda samtal (2005)
av Lisbeth Åkerman
I broschyren finns tips på vad man kan göra för att underlätta när man samtalar med personer med afasi.

Broschyrer på andra språk
av Pia Apt Logopeden
Pia Apt har skrivit broschyrer med information om afasi på olika språk: bosniska, kroatiska, albanska, polska, tyska, arabiska och kinesiska. Leva med afasi.

Information till anhöriga (2015)
av Ann Ander
I broschyren finns information om vad afasi är och hur man behandlar afasi. Det finns tips på vad närstående kan göra för att hantera den nya situationen och hur man kan underlätta för att kunna prata med varandra.

Yngre människor med afasi har något att säga dig (2008)
av Bo Månsson
Afasiförbundet gjorde en undersökning för att få kunskap om livssituationen för yngre personer med afasi. Resultatet presenteras i broschyren.

Lättläst och ljudböcker

På biblioteken kan man låna lättlästa böcker. Det är olika typer av böcker som romaner, deckare och facklitteratur. De finns i olika svårighetsgrader som lätt, lättare och lättast. Att lyssna på böcker är ett bra alternativ när man har svårigheter med att läsa. Det finns vanliga ljudböcker och Daisy-böcker där man kan lyssna, och om man vill, samtidigt läsa.

8 SIDOR
är en lättläst nyhetstidning som kommer ut en gång i veckan. På tidningens hemsida kan du läsa och lyssna på dagsfärska nyheter. Den finns också som taltidning och som app.

Mer information finns på 8 sidors webbsida www.8sidor.se

Tack till Paula Trogen, Biblioteket, Helsingborgs Lasarett.


Kontaktuppgifter
Patientutbildningscentrum, Sjukhusbiblioteket, Helsingborgs lasarett
puc.helsingborg@skane.se
042-406 25 90